Ruokatalous
-
Petun survomispetkel
Puunkuorta kiskottiin irti nylkimillä, ja näin saadut levyt kuivattiin ja paahdettiin uunin lämmössä. Ruskeiksi kuivuneet ainekset hienonnettiin huhmaressa ja jauhettiin jauhoiksi. Pettu voitiin myös ennen paistamista keittää pehmeäksi ja musertaa kasvinsyyt puunuijalla.
-
Maitosiili
Maitoa siilatessa siiliin laitettiin kuusen taikatajan havuja, joihin suurimmat roskat tarttuivat.
-
Laskuratti (suppilo)
Käytettiin ohjattaessa piimää laskuun tai sahtiapuolikkoon.
-
Maitoastia
Vuodelta 1872. Maito on siilattu astiaan, jossa se jäähdytettiin. Tämän jälkeen maito tuotiin tupaan piimimään, kuorittiin piällinen kirnuun ja kokkeli pirtiytettiin uunissa piimäksi.
-
Piimäleili (piimälasku)
Valmistettu mäntypuusta vuonna 1772. Esine pestiin sisältä hiekalla ja pienillä kivillä.
-
Tupakkaseula
Hakatuttupakat seulottiin ja karkeammat hakattiin uudelleen.Hakatuttupakat seulottiin ja karkeammat hakattiin uudelleen.
-
Tupakan maustamisastia
Vuodelta1760.
-
Tupakkahakkuri
Kotikasvatettutupakka hakattiin kuivattamisen jälkeen hakkurissa hienoksi piipputupakaksi.
-
Jauhinkivet ja jyväratti
Käsin pyöritettävät jauhinkivet ja jyväratt, jolla jyvätohjattiin käsijauhinkivien silmään. Vuodelta 1825.
Maidon separointi