Kotiseutuarkisto

Pitäjäseura ylläpitää kotiseutuarkistoa, jossa on pitäjään liittyvää asiakirja-aineistoa sekä laaja valokuvakokoelma. Sekä museon esine- että arkistokokoelmia on hoidettu ja tutkittu järjestelmällisesti, sillä pääosa materiaalista on luetteloitu. Pitäjäseuran kotiseutuarkisto perustettiin 13.8.1993 Kiihtelysvaara-Seuran ja Huhtilammen perinnepiirin aloitteesta. Arkiston materiaalit ovat tutkijoiden käytettävissä, ja esimerkiksi kiihtelysvaaralaisen Albert Vartiaisen mittavaa asiakirja- ja valokuvakokoelmaa on digitoitu suunnitelmallisesti usean vuoden ajan Vartiaisten sukuseuran toimesta. Vartiainen keräsi esimerkiksi laajan säähavaintoaineiston elämänsä varrella ja toimi samalla Ilmatieteenlaitoksen havaintokerääjänä. Vartiainen on lisäksi tallentanut monipuolisesti Kiihtelysvaaran, erityisesti Keskijärven Röksän, tapahtumia ja historiaa.